Klarspråk på nätet | Språkkrysset | Om Språkkvalitet |Länkar
  Brief information in English
Konsulttjänster
Språkkonsulternas kurser
Artiklar
Citattecken - inget bra gömställe

Klarspråkstestet - skribentens vän

Välj rätt ordbok
Artikelarkiv

Prenumerera
Språkkonsulternas språkbrev
Alertbox


En webbplats för alla

Av Helena Englund 2002-09-25

När webben var ett pinfärskt medium för några år sedan låg nästan allt fokus på grafisk utformning. Hur skulle man använda html-koden för att göra snygga, häftiga och tilltalande sidor? Ord som användbarhet och lättläst hördes sällan nämnas. I dag är intresset för detta tack och lov större och många söker kunskap om hur man utformar sin webbplats så att alla kan använda den.

Men det tar tid att stoppa ett framrusande tåg och fortfarande får användbarheten och läsbarheten vika undan för det estetiska intrycket. De företag och organisationer som ändå vill vara tillgängliga för folk med exempelvis funktionshinder eller språksvårigheter visar detta genom att ha en särskild sida för dessa grupper. Det är bra. Men ännu bättre vore det om fler sidor fanns till för alla. Med ganska små medel kan man utforma sina sidor och sina texter så att de blir tillgängliga för många, många fler, och ofta handlar det faktiskt bara om att låta bli att krångla till det.

Krångla inte till språket
Det bästa knepet för att skriva rakt, enkelt och begripligt är att tänka efter ordentligt vad man vill ha sagt, skriva det och sedan sätta punkt. Med ett väl definierat syfte och budskap kan man i de flesta fall förmedla även ett komplext innehåll på ett mycket begripligt sätt. Håll dig till ett enkelt språk med enkel meningsbyggnad: inga inskjutna bisatser och helst inga passiva verb. Låt orden vara korta och enkla och tro aldrig att t.ex. byggnation låter finare än hus. Tvärtom ger det snarare en känsla av att skribenten är osäker.

Låt sedan någon annan läsa din text innan du publicerar den. Säkert får du många bra synpunkter och idéer på hur du kan göra texten ännu enklare och begripligare.

Krångla inte till koden
Våra vanligaste webbläsare tillåter användaren att göra en mängd inställningar för att få sidan att visas som hon vill. Men ju mer avancerad designen blir desto färre blir tyvärr möjligheterna för användaren att ställa in sin webbläsare efter behov och smak. Många formgivare är dessutom så rädda för att användaren ska vanställa deras vackra produkt så de gör allt för att låsa designen. Det är synd och onödigt. De flesta användare gör nämligen aldrig några egna inställningar av webbläsaren utan håller sig till den normalinställning som webbläsaren levereras med. De få användare som gör sig omaket att göra egna inställningar behöver dem antagligen för att kunna tillgodogöra sig innehållet.

Testa din egen webbplats
Jag tycker att man kan ställa två grundläggande krav på alla webbplatser oavsett vilken målgrupp de vänder sig till:
1. Man ska kunna tillgodogöra sig innehållet och klara att navigera utan bilder.
2. Man ska kunna ändra storlek på texten utan att ignorera alla andra teckensnittsinställningar.
Du kan enkelt kontrollera om din webbplats uppfyller dessa krav. För att stänga av bilder i Internet Explorer väljer du Verktyg - Internetalternativ och fliken Avancerat. Avmarkera sedan rutan Visa bilder. (För att stänga av bilder i Netscape Navigator väljer du View - Apply theme - Theme preference i menylisten. Fäll ut alternativet Privacy & security - Images. Avmarkera Do not load any images.) Uppdatera sidan och webbläsaren visar nu din webbplats utan bilder. Fungerar den fortfarande som informationsbärare?

Ännu enklare är det att ändra storlek på texten. Välj Visa - Teckenstorlek - Störst i Internet Explorer. (Välj View - Text Zoom - 150 % i Netscape Navigator.) Hände det något med texten? Om inte är storleken låst i stilmallen och användaren måste göra avancerade inställningar i sin webbläsare för att kunna förstora texten.

Många gånger sätter vi omedvetet käppar i hjulet för stora grupper användare på Internet. Alldeles i onödan! Det behövs bara lite kunskap och vilja för att göra webben till ett trevligt ställe för många fler.

   
-Annons-
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Språkkvalitet 2002 ©