Klarspråk på nätet | Språkkrysset | Om Språkkvalitet |Länkar
  Brief information in English
Konsulttjänster
Språkkonsulternas kurser
Artiklar
Citattecken - inget bra gömställe

Klarspråkstestet - skribentens vän

Välj rätt ordbok
Artikelarkiv

Prenumerera
Språkkonsulternas språkbrev
Alertbox


Klarspråkstestet - skribentens vän

Av Maria Sundin 2003-11-03

Tillhör du dem som ibland sliter sitt hår över en omöjlig text? Hur du än ändrar och skriver om blir texten lika svårläst och knölig. Då kan det vara skönt att veta att det finns hjälp att få. Förra året kom nämligen klarspråkstestet - en webbaserad checklista för den som vill skriva begripliga texter.

Varför inte gå in och prova testet nästa gång du brottas med en svår text? Gå igenom testets 35 frågor och se hur testet bedömer din text. Varje fråga besvarar du med ja, kanske eller nej. Beroende på hur du svarar bedömer testet hur begriplig din text är. Anser testet att din text är mycket begriplig lyser en strålande sol mot dig på resultatsidan. Tycker testet i stället att texten är mindre begriplig drar ett grått regnvädersmoln förbi. Då är det bara att kavla upp ärmarna och skriva om texten.

Massor av goda råd
Klarspråkstestet innehåller massor av goda råd om hur du kan göra din text mer begriplig. Du får till exempel lära dig hur du skriver begripliga meningar, skapar flyt i texten och väljer rätt struktur. Blir du någon gång osäker kan du alltid klicka på en länk som leder till förklaringar och exempel. Förhoppningsvis känner du dig säkrare efter en sådan genomgång.

Hur skriver du begripligt?
Om du vill skriva begripligt ska du hålla två saker i huvudet - läsaren och syftet. Det viktigaste är att alltid anpassa texten efter läsaren. Läsaren avgör vilket innehåll du ska välja, i vilken ordning du ska presentera informationen och vilket språk som passar bäst. Det näst viktigaste är att du bestämmer dig för vad du vill att läsaren ska göra efter att ha läst texten. Vad ska läsaren göra, tycka, tänka, känna och tro? När du bestämt dig för det är det dags att börja skriva.

Rätt innehåll med smart struktur
Välj sedan ut innehållet. Stryk det som läsaren redan vet eller inte är intresserad av. Använd bara det innehåll som är nytt för läsarna och som du tror intresserar dem. Därefter är det dags att presentera innehållet i rätt ordning - det vill säga i den ordning läsaren vill ha informationen. Och läsaren vill alltid ha det viktigaste först. Lyft fram huvudbudskapet i din text i huvudrubriken och i inledningen. Det minst viktiga sparar du till sist.

Rubriker ska vara informativa
Portionera texten i lagom långa stycken. Principen är ett stycke - en tankeenhet. Försök alltså inte att klämma in för mycket information. Det gör bara läsningen tung och tråkig. Skriv sedan underrubriker över styckena - så många du kan. Läsaren älskar nämligen att få en tydlig signal redan i rubriken om vad stycket under handlar om. Undvik intetsägande rubriker som Bakgrund. Skriv i stället rubriker med mycket information och peta gärna in ett aktivt verb. Det piggar upp.

Språket - en fråga om god ton
Så var det dags att klä på texten. Språket är väl det första vi tänker på när vi försöker skriva begripliga texter. Här gäller det att skriva lagom långa meningar och använda begripliga ord. Klarspråkstestet tipsar om att undvika meningar över 25 ord. Dessutom gillar läsaren om du växlar mellan långa och korta meningar. Det skapar rytm i texten. Vilka ord du väljer avgör läsaren. Undvik ord som läsaren inte begriper. Använd ord som läsaren förstår. Svårare än så är det inte.

Riksförsäkringsverket satsar på klarspråkstestet
Under hösten håller Språkkonsulterna (jag och Helena Englund) kurser i klarspråkstestet för skribenterna på Riksförsäkringsverket. Tanken är att klarspråkstestet ska bli deras vän i nöden när det inte finns någon godhjärtad kollega eller kunnig språkkonsult i närheten. Vi har märkt att skribenterna är mycket positiva till testet. Framför allt ska de använda det som en checklista för att påminna sig om vad som gör en text begriplig.

Kanske klarspråkstestet är något för dig? Det kostar ingenting att prova. Testet ligger på regeringens webbplats och är till för alla.

Till klarspråkstestet
...........................
Maria Sundin arbetade i Klarspråksgruppen när klarspråkstestet togs fram. Hon är nu en av delägarna i Språkkonsulterna.

 

   
-Annons-
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Språkkvalitet 2002 ©