Klarspråk på nätet | Språkkrysset | Om Språkkvalitet |Länkar
  Brief information in English
Konsulttjänster
Språkkonsulternas kurser
Artiklar
Citattecken - inget bra gömställe

Klarspråkstestet - skribentens vän

Välj rätt ordbok
Artikelarkiv

Prenumerera
Språkkonsulternas språkbrev
Alertbox


Nya ord kommer och går

Av Helena Englund 2003-04-26

Nya ord som kommer in vårt språk fungerar som en spegel av den tid vi lever i. Vi behöver nya ord för nya företeelser. Vi skulle inte klara oss särskilt länge i dag om vi inte hade ett ord för silikon, messa, zappa eller pizza.

Orden förnyas i så snabb takt att om en person från 50-talet skulle dimpa ner i modern tid skulle han få stora problem att förstå vad vi pratade om. På kaféet skulle han få problem med att välja latte, subbar, take away. Om han sökte jobb skulle han bli mycket förvirrad av ord som portföljförvaltare, CV, kommunikatör och human resources manager, och nästan förgäves leta efter kamrer, vaktmästare och personaldirektör. Och lite rädd skulle han säkert bli för ord som mediahora och vegan.

Samtidigt som det kommer nya ord så försvinner gamla ord som inte längre behövs. Ett exempel är ordet streaking som faktiskt fanns med i Svenska Akademiens ordlista i utgåva 10, men försvann redan i utgåva 11. Den som är 35 år eller äldre minns säkert, med ett litet leende, att streaking innebar att springa naken på offentlig plats i avsikt att väcka förargelse. Men i allmänhet tar det längre tid för ett ord att försvinna ur vår folkvokabulär. Både stins och stinsmössa står med i den senaste utgåvan av Svenska Akademiens ordlista trots att varken yrket eller mössan är särskilt vanliga företeelser längre.

Svenska språknämnden gör årligen en sammanställning av nya ord som har skymtat eller etablerats i språket under det gångna året. I det senaste numret av nämndens tidskrift Språkvård hittar man många användbara, trevliga eller roliga ord och fraser. Några kommer att bli bestående under vår livstid, andra kanske försvinner efter bara ett kort tag. Se här:

  • Att göra en hel pudel är att fullständigt ändra attityd på order uppifrån, och istället lägga sig på rygg och sprattla med alla fyra som en hund på cirkus.
  • Att svenna sitt liv innebär inte att man köper radhus och Volvo och blir en svensson, utan tvärtom att man ordnar sitt liv så att det blir lika framgångsrikt som Sven-Göran Erikssons.
  • När något är uckigt är det dåligt eller äckligt. Varför vi skulle behöva ytterligare en synonym här är lite konstigt, men nyordet beror antagligen på att vi språkbrukare är trötta på de gamla slita orden, och vill ha ett nytt.
  • Att bli blixad innebär inte att man blir blixtförälskad, utan att man blir påverkad i sitt handlande av Hans Blix.
  • Om man har en korvkiosk och är trött på att använda det missvisande ordet hemlagat om moset, kan man istället säga att det är härgjort.

Varje år ger tidsskriften en ny sammanställning över nya ord i svenskan, och jag rekommenderar gärna en prenumeration på Språkvård. Om du vill lära dig många nya ord på ett bräde kan du köpa Nyordsboken, som också är framtagen av Svenska språknämnden. Jag kan lova mycket lärorik och mycket kuriös läsning.
Prenumerera på tidskriften Språkvård
Köp Nyordsboken

 

   
-Annons-
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Språkkvalitet 2002 ©