Klarspråk på nätet | Språkkrysset | Om Språkkvalitet |Länkar
  Brief information in English
Konsulttjänster
Språkkonsulternas kurser
Artiklar
Citattecken - inget bra gömställe

Klarspråkstestet - skribentens vän

Välj rätt ordbok
Artikelarkiv

Prenumerera
Språkkonsulternas språkbrev
Alertbox


Georgia bästa typsnittet

Av Helena Englund
helena@sprakkvalitet.nu

Verdana har under flera år varit det allena rådande typsnittet för webbplatser med självaktning. Men nu visar en undersökning att vi kanske borde satsa på Georgia istället. Det kan dock visa sig svårt eftersom användarna oftast inte har Georgia på sina datorer.

Även Språkkvalitet följer strömmen och använder typsnittet Verdana på webbplatsen. Och det är ingen tillfällighet. Verdana är ett typsnitt som har hög läsbarhet på skärm i synnerhet i mindre storlekar. De små bokstäverna gör i sin tur att man kan presentera ganska mycket text på skärmytan utan att användaren måste rulla sidan. Dessutom är det snyggt och håller en hyfsad läsbarhet även utskrivet på papper.

Verdana inte det enda rätta
Verdana är dock inte ensamt om att vara ett skärmtypsnitt. Ungefär samtidigt som Microsoft lanserade Verdana lanserade de också typsnittet Georgia, även detta ett typsnitt som är avsett speciellt för skärmläsning. Förebilden lär vara Times New Roman men Georgia har rakare linjer, vilket gör att det fungerar bättre i samspel med skärmens låga upplösning. Även Georgia är snyggt och får bra läsbarhet på papper.

Undersökning ger fingervisning om att Georgia är bättre
I höstas presenterade två studenter från Södertörns högskola en studie baserad på kameramätningar som visade att Georgia är både snabbare och enklare att läsa. I studien hade de använt 6 texter i Verdana med olika teckengrad och radlängd, samt 6 texter i Georgia med olika teckengrad och radlängd. Skillnaderna är små men genomgående - Georgia satt i 12 punkter fick de bästa värdena när det gällde alla tre mätningarna:

  • Antal ord per minut
  • Antal ord per fixeringspunkt
  • Antal omläsningar

Undersökningen ger en fingervisning om att Georgia är bättre. Särskilt i längre texter kan ögat behöva hjälp av serifferna (de små klackarna som sitter längst ner och längst upp på de flesta bokstäverna) att hålla fokus på rätt rad. Det är som bekant jobbigt att läsa på skärm.

Ska man byta typsnitt nu?
Dessa rön borde sätta hela webbranschen i gungning och göra att alla webbredaktörer och webbdesigner med yrkesstolthet genast sadlar om och går över till Georgia i stället. Men nu är det förstås inte så lätt… Det är nämligen långt ifrån alla datorer som har Georgia som standard! Och finns inte typsnittet på mottagarens dator så visas ett alternativt typsnitt, och så är vi tillbaka på ruta ett. (Den här artikeln är skriven i Georgia, men om du inte har det typsnittet på din dator visas Verdana i stället.)

Genomförbart på intranät
Det finns dock en kategori webbredaktörer som ganska lätt kan byta ut typsnittet och samtidigt se till att det finns installerat hos användaren. Det är intranätsredaktörerna, som ju har den fantastiska förmånen att ha kännedom om användarnas tekniska utrustning. Hoppas att flera har modet att gå i spetsen för utvecklingen, så kanske vi får se mer av detta trevliga typsnitt även på internet i fortsättningen. Men det är förstås min egen subjektiva åsikt.

Vill du läsa hela undersökningen?
Till undersökningen

   
-Annons-
 
 

 

Språkkvalitet 2002 ©