Klarspråk på nätet | Språkkrysset | Om Språkkvalitet |Länkar
  Brief information in English
Konsulttjänster
Språkkonsulternas kurser
Artiklar
Citattecken - inget bra gömställe

Klarspråkstestet - skribentens vän

Välj rätt ordbok
Artikelarkiv

Prenumerera
Språkkonsulternas språkbrev
Alertbox


Vad är en stark öl?

Av Lina Falkner 2002-03-01
lina.falkner@seb.se

Som språkvårdare och språkintresserad är det svårt att stå ut med felaktiga särskrivningar. De stör läsrytmen och en dimension i språket går förlorad. Skriv alltid ihop sammansättningarna!

Överallt möts vi av det. Är det inte barn mat så är det Åhléns kortet. I tidningsstället hittar du Vecko Revyn. Och vad är en stark öl?

Felaktig särskrivning kallas det när man delar upp sammansatta ord. Detta är inget nytt fenomen, men verkar tyvärr bli allt vanligare. Ibland kan det möjligen framkalla ett småleende som när ICA Kundkort skriver om en lat hund till sitt telesvar, men oftast väcker det enbart irritation. I de flesta fall förstår vi visserligen av sammanhanget vad som avses, men minsta skymt av tveksamhet gör att vi stannar upp i läsningen och bryter rytmen.

Det finns flera teorier om varför särskrivning blivit så vanligt. En trolig teori är att skribenter som särskriver lägger större vikt vid det visuella intrycket än ordens betydelse, omedvetet eller medvetet. I exempelvis reklamvärlden anses bindestreck vara så fult typografiskt sett att man i princip alltid utesluter det i rubriker med ord som sträcker sig över två rader. Öppna kylskåpet eller skafferiet och jag vågar garantera att du på förpackningarnas framsida inte hittar en enda avstavning med bindestreck! Från dessa så kallade vertikala särskrivningar verkar steget vara alltför kort till de horisontella. Gå in i en matvaruaffär och ställ dig framför sylthyllan. Vad sägs om drottning sylt, jordgubbs sylt och hallon sylt? Som språkvårdare kan man gråta för mindre.

Trots många mer eller mindre troliga teorier om särskrivningsfenomenet är det faktiskt ingen som hittills helt har kunnat bevisa vad det beror på. I sammanhanget spelar detta dock inte så stor roll. Det enda du som skribent behöver tänka på är att alltid hålla ihop de sammansatta orden! Om du är osäker på om ett begrepp ska skrivas ihop eller isär, läs det högt. Visst är det skillnad på betoningen mellan en biff och råbiff?

Det är förvisso helt naturligt att språket ständigt förändras, men utvecklingen mot allt fler särskrivningar tillför inte vårt språk någonting - tvärtom. Det finns fler problem än att läsrytmen störs av felaktiga särskrivningar. Om vi inte är noggranna med att texter som ska läsas av andra följer standardnormen för svenskt skriftspråk blir det också svårare för mer oerfarna skribenter (till exempel ungdomar och invandrare) att lära sig normen. Och om vi förlorar distinktionen mellan särskrivna och sammansatta ord förlorar vi också möjligheten att leka med begreppen. Tänk bara på Skodas slogan För nuftiga människor!
.............

Lina Falkner är språkkonsult och webbredaktör på SEB Merchant Banking.

   
-Annons-
 
 

 

Språkkvalitet 2002 ©